Karma dla szynszyli Angora
Skład analityczny:
Białko - 17,4%
Tłuszcz - 3,0%
Włókno surowe - 18,0%
Popiół surowy - 8,0%
Wapń - 1.7%
Fosfor - 0,7%
Sód - 0.3%
Skład jakościowy:
Otręby pszenne - 25%
Poekstrakcyjna śruta słonecznikowa - 21%
Lucerna - 20%
Soja (GMO) - 6.7%
Mąka pszenna - 6.3%
Pulpa buraczana - 5%
Melasa buraczana - 5%
Makuch lniany - 5%
Premix - 2.8%
Otręby - produkty powstałe z przemiału zbóż. W skład otręb wchodzi głównie zewnętrzna warstwa ziarna. Zwierają dużą ilość błonnika, witamin i makro- oraz mikroelementów.
Śruta poekstrakcyjna - produkt powstający w procesie ekstrakcji (wydobywania) oleju z nasion roślin oleistych, cenny składnik pasz o dużej zawartości białka i popiołu (fosforu i wapnia). Jest doskonałym źródłem włókna - niezwykle istotnego w diecie szynszyli.
Lucerna - roślina bogata w białko i aminokwasów egzogennych. Jej ilość w diecie nie powinna przekraczać 20%.
Soja (GMO) - genetycznie modyfikowana soja (soja transgeniczna) jest rośliną również bogatą w białko. Najpowszechniejszą uprawianą odmianą soi GMO jest soja odporna na działanie herbicydu zawierającego glifosat.
Mąka pszenna - źródło węglowodanów oraz witaminy B (głównie tiaminy) oraz makro-i mikroelementów. Jest składnikiem łączącym poszczególne składniki karmy.
Pulpa buraczana - źródło antyoksydantów, witamin, minerałów, enzymów i włókna. Warunkuje prawidłowa pracę układu pokarmowego. Powstaje podczas produkcji cukru z buraków cukrowych. Sama pulpa jest niskocukrowa, a więc stanowi naturalny i zdrowy produkt. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B.
Makuch lniany - wytłoki lniane będące pozostałością po produkcji oleju lnianego. Stanowi bardzo wartościowa i bezpieczną paszę dla zwierząt. Stanowi w karmie źródło tłuszczu, korzystnie wpływa na okrywę włosową szynszyli.
Premix - mieszanina dodatków paszowych (dodatki paszowe to witaminy, enzymy paszowe, probiotyki, dodatki aromatyczne i smakowe, barwniki, konserwanty, detoksykanty, kokcydiostatyki, przeciwutleniacze).